По груби сметки българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева,

...
По груби сметки българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева,
Коментари Харесай

Туроператорите дължат 150 млн. лв. на клиентите си заради кризата

По груби сметки българските туроператори се нуждаят от към 150 милиона лв., с цел да върнат парите на клиентите поради неосъществените пътувания по време на коронавирус рецесията. Това съобщи в ефира на Свидна Динева, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници.

Динева изясни утвърдената от Европейската комисия българска скица за държавна помощ в размер на 51 млн. лв. за туроператори и туристически сътрудници. Схемата ще бъде под формата на директни безплатни средства, а самата процедурата ще бъде в ход от януари по програмата " Конкурентоспособност ". 

" Много от туроператорите към момента не са получили пари по първата мярка за подкрепяне, за която са кандидатствали още през май. Мярката 60/40 за туризма въобще не работи. Развитието на процеса по втора мярка също не е доста ясно, защото се оказа, че Министерството на туризма не разполага с нужните средства ", разясни тя.  

От до момента получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е допустимо, само че огромна част от парите са в самолетните компании, които също са наранени тежко от рецесията. 

" Ваучерната поддръжка, на която се разпореждаха очаквания, също не проработи, защото доста от клиентите са поискали връщане на парите им. Що се отнася до вероятностите, към момента няма задълбочени разбори за развиването на туризма в околните години у нас, само че по прогнози на Европейската комисия този отрасъл в ЕС ще се възвърне не по-рано от 2024 година ", добави Динева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР